Bemiddelingskosten bij huurwoning

HUURRECHT

Heeft u een huurwoning gevonden via een bemiddelaar? En brengt de bemiddelaar u hiervoor kosten in rekening? Onder bepaalde omstandigheden kunt u dit terugvorderen.

Als een bemiddelaar in opdracht van zowel de huurder als de verhuurder werkt, mag de bemiddelaar de kosten voor het verhuren van een woning – de zogeheten bemiddelingskosten (ook wel ‘courtagekosten’) – in beginsel niet in rekening brengen bij de particuliere huurder. Deze kosten zijn voor de verhuurder.

Wanneer moet de huurder wél bemiddelingskosten betalen?

In enkele gevallen kunnen bij de huurder toch bemiddelingskosten in rekening worden gebracht:

  • Indien de bemiddelaar alleen in opdracht van de huurder werkt en niet in opdracht van de verhuurder; of
  • Indien de huurder niet handelt als particulier, maar handelt met bedrijfsmatige doeleinden; of
  • Indien de huurder de bemiddelaar de opdracht geeft om buiten het eigen aanbod van de bemiddelaar op zoek te gaan naar een woning; of
  • Indien de bemiddelaar de contactgegevens van de verhuurder van de woning (openbaar) deelt met de huurder, bijvoorbeeld via de website van de bemiddelaar. Als de huurder dan tóch contact opneemt met de bemiddelaar in plaats van rechtstreeks contact op te nemen met de verhuurder, dan mogen bij de huurder bemiddelingskosten in rekening worden gebracht – ook als de bemiddelaar eveneens werkt voor de verhuurder. Een en ander volgt uit een uitspraak va de Hoge Raad uit 2015 (ECLI:NL:HR:2015:3099).

Recent hebben twee kantonrechters bemiddelaars veroordeeld om de bij huurders in rekening gebrachte bemiddelingskosten aan de huurders terug te betalen. Zie de uitspraken: ECLI:NL:RBGEL:2017:4300 en ECLI:NL:RBOVE:2017:3224.

Heeft u vragen over dit onderwerp? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier, e-mailadres: info@noordamadvocatuur.nl of telefoonnummer 020 – 68 98 123.