Meldplicht vakantieverhuur

HUURRECHT

Op 19 juli 2017 heeft de gemeente Amsterdam bekendgemaakt  verdere maatregelen te treffen in haar strijd tegen Airbnb. Per 1 oktober 2017 wordt een meldplicht ingevoerd voor bewoners  die hun woning verhuren aan toeristen.  Bewoners die de verhuur van hun woning niet melden, riskeren een boete die kan oplopen tot 20.500 euro.

Alleen al in 2016 boekten meer dan 1,4 miljoen mensen een verblijf in Nederland via een grote verhuursite, Airbnb. De gemeente Amsterdam constateert dat met de enorme toename van toeristen, ook het aantal klachten over overlast (met name in het centrum) sterk is toegenomen.

Om deze overlast te beperken, geldt in Amsterdam een aantal regels omtrent vakantieverhuur. Zo mag de woning aan maximaal vier personen verhuurt worden en geldt een maximum aantal van 60 dagen per jaar waar het is toegestaan om je woning te verhuren. Door middel van het invoeren van een meldplicht, hoopt de gemeente deze regels beter te kunnen handhaven.

De meldplicht houdt in dat bewoners, die hun woning willen verhuren aan toeristen, dit dienen te melden aan de gemeente. De gemeente wil op deze manier bijhouden of iemand zijn woning te lang verhuurt. Niet-melden van vakantieverhuur levert een boete van 6.000 euro op. Dit kan oplopen tot een boete van 20.500 euro wanneer overige voorwaarden, zoals de termijn van 60 dagen, worden overtreden.

Voor het wel of niet toegestaan zijn van vakantieverhuur, is ook uw huurovereenkomst van belang. Voor verdere vereisten en eventuele gevolgen van vakantieverhuur zie blog “Ontbinding huurovereenkomst na vakantieverhuur”.

Heeft u vragen over dit onderwerp? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier, e-mailadres: info@noordamadvocatuur.nl of telefoonnummer 020 – 68 98 123.